Üdvözöljük Paloznak honlapjánHild-díjas falu a Balaton partján!A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott. |
Az 5 legfrissebb hír látható itt. A régebbi hírek olvasásához kérem kattintson ide.
A ?hegy levét? minden formában felsorakoztatták a Szőlőhegyiek, ízlésesen terített asztalokról a házi pogácsa, aprósütemény sem maradt el. A PACI tagjai az étkekről gondoskodtak. Fülöp Laci mesterszakácsunk ez alkalomra ismét elkészítette a ?Paloznaki halragu levest?, melynek receptjét közkívánatra a Hírmondó hasábjain is ismertetjük. Meglepetésként befűtöttük a kemencét, és medvehagymás, sajtos, tejfölös, ? kenyérlángost sütöttünk, mely ötlettel nagy sikert arattunk.
A történészek sokszor mondják, hogy ?a nagy dolgok fehér asztal mellett dőlnek el?. Hát itt nagy dolgok nem dőltek el, de az őszi, szüreti munkálatok megkezdése előtt fontos a találkozás a két civil szervezet számára, hogy megbeszéljék a közös programokat, az ötleteket a falu és közösségének épülését szolgáló tevékenységükhöz.
Paloznaki halragu (családi mennyiség)
Fülöp Laci receptje
Fogjunk egy szép balatoni pontyot! Pucolás után filézzük ki, kockázzuk össze, sózzuk be. Az összes többi felhasználható alkatrészt a halászlével megegyező módon megfőzzük. Mikor a hal alaplé elkészült leszűrjük, ezután citrommal, babérlevéllel ízesítjük. Felforraljuk, ezután kockára vágott gombát, paprikát, végül a paradicsom húsát és a halat tesszük bele (fontos az alapanyagok sorrendje, hogy ne főjön szét!) Tejfölös habarással sűrítjük, a legvégén sok-sok friss kaporral megszórjuk. Tálaláskor citromkarikával, kanál tejföllel díszíthetjük. A ragu sózásánál vigyázzunk, hogy a lekockázott hal már sós! A gombához erdei gombákat is használhatunk champion helyett.